Under användning

Utse gärna en person som blir ansvarig för förlossningspoolen under användning.

Blås upp pool

Överblås inte förlossningspoolen. Detta är den vanligaste orsaken för lufthål/punktering. Kontrollera även att poolen nått rumstemperatur innan ni blåser upp den. 

  • Blås först upp golvet, detta pga ergonomiska skäl för din kropp.
    De svarta blåshålen har två öppningar, en inre och en yttre. Den yttre öppning används då du ska blåsa upp din pool, luften hålls inne tack vare blåshålets utformning. Den inre öppningen används då du ska tömma din pool på luft.
  • Blås upp väggarna. Lägg en hand på förlossningspoolen och känn efter tills väggarna är fasta och utan rynkor. Blås inte upp väggarna helt innan linern är på plats.
  • Lägg i liner och blås upp poolen helt.
  • Nu är din pool redo att fyllas! För att undvika eventuell svaghet i poolens sömmar har inte varmare vatten än 39°. OBS! Vid en vattenförlossnings rekommenderas en temperatur på cirka 37-38°.
    Fyll upp till markeringen på insidan av poolen/linern, du kan reglera vattennivån efter att du gått ner i poolen.

Har din förlossningspool kamrar kan du i vissa fall släppa ut luften ur tex mitten kammaren på en La bassine Maxi för att lättare kliva i och ur poolen. Extra fördelaktigt för personer som är kortare eller dem med bäckensmärtor. 

Dem andra kamrarna håller inne vattnet.
Säkerställ att detta fungerar för just din förlossningspool. 

Fyll poolen

Mer information med bilder kommer inom kort.

Hur fylla pool
Ni fyller förlossningspoolen enklast genom en ekoslang med krankopplingar som ni fäster i närmsta blandare. 

Ni kan även välja att fylla förlossningspoolen manuellt antingen med hinkar ni fyller från närmsta blandare eller koka upp vatten på spisen i stora kastruller. Det kan vara att föredra om ens varmvattenberedare inte klarar av den mängden varmvatten som behövs.

När fylla pool
Står förlossningspoolen med varmt vatten längre än i 24 timmar påbörjas bakterietillväxt. Bakterierna lämnar poolen med kondens/avdunstning vilket gör att bakterierna senare är i hela rummet som andas in av människor som befinner sig där. Det kan ge lätt förkylning, rinnande näsa, kliande ögon för vuxna men för ett nyfött barn med ett outvecklat immunsystem så finns risken för Legionella pneumonia (svår lunginflammation). 

Fyll gärna förlossningspoolen i aktiv fas. Rekommendation är att byta vattnet var 12:e timme.

Behåll värme

För närvarande finns det ingen säker värmare som kan värma upp förlossningspooler utan att smälta poolens plast.

Vi rekommenderar ett värmelock för att behålla varmvatten. I ett rum vid 25°C sjunker temperaturen ca 1°C per timme. Man kan även använda hinkar genom att tömma förlossningspoolen på kallt vatten och sedan fylla på med nytt varmt vatten alternativt uppkokat vatten i kastruller/vattenkokare.